Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ο Μιχάλης Σ. Τριανταφύλλου (αποφ. 1969) πρώτος Πρόεδρος Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ

Σημαντική τιμή για τον ίδιο, που αντανακλά και στην κοινότητα μας των αποφοίτων του ΠΣΠΑ, είναι η ανακοίνωση από το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΜΠ της εκλογής του καθηγητή ΜΙΤ κ. Μιχάλη Σ. Τριανταφύλλου (αποφοίτου 1969 του ΠΣΠΑ) στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 9ης Ιανουαρίου 2013, για τις θέσεις του Προέδρου και των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου,


«...εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνολικά 40 σημαντικοί επιστήμονες διεθνούς απήχησης και εξαιρετικών προσόντων, που είχαν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και το επαγγελματικό χώρο.

...Μετά από μελέτη των στοιχείων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι και εκτενή συζήτηση, εκλέχθηκε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΜΠ ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, καθηγητής ΜΙΤ, και ως εξωτερικά μέλη οι Roger Frank καθηγητής École National des Ponts et Chaussées, Ιγνάτιος Αντωνιάδης καθηγητής École Polytechnique και Senior Staff Member του CERN, Αντώνιος Εφραιμίδης καθηγητής University of Maryland, Μιχάλης Σιδερής καθηγητής University of Calgary, Ιωάννης Τσιώμης ομότιμος καθηγητής École National Supérieure d’Architecture και Διευθυντής Σπουδών του Université Paris VIII.

Για την επιλογή του Προέδρου και των εξωτερικών μελών ελήφθησαν υπόψη:
(i) το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο τους, η αναγνώριση και η συμβολή του έργου τους στην επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, και
(ii) οι επιστημονικοί τομείς και τα πεδία εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΜΠ και των αποφοίτων του.»
Ευχόμαστε στον συμμαθητή και συναπόφοιτο μας κάθε επιτυχία και στα νέα του καθήκοντα, με έφεση τόσο στην αριστεία, διαχρονική διδαχή και του σχολείου μας, όσο και την επιστημονική πρόοδο την οποία υπηρετεί απρόσκοπτα με την ακαδημαϊκή του διαδρομή.

Ο καθηγητής Μιχάλης Σ. Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνων το 1969. Eίναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1974), κατέχει M.Sc. σε Naval Architecture & Marine Engineering (1977), M.Sc. σε Mechanical Engineering (1977), και Sc.D. σε Ocean Engineering (1979) όλα από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) (ΗΠΑ). Κατέχει την έδρα William I. Koch Professor of Marine Technology στο ΜΙΤ και είναι Επισκέπτης Ερευνητής στο Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) των ΗΠΑ από το 1991. Είναι Διευθυντής του Center for Ocean Engineering και Διευθυντής του Testing Tank Facility και του Propeller Tunnel του ΜΙΤ. Έχει χρηματίσει Chairman του Joint Program in Oceanography μεταξύ του MIT και του WHOI, Head του Area of Ocean Science & Engineering και Associate Department Head for Ocean Engineering του Τμήματος Μηχανολόγων του ΜΙΤ.

Έχει ευρύ και αναγνωρισμένο διδακτικό και ερευνητικό έργο, με έμφαση στη μηχανική των ρευστών, την αλληλεπίδραση ρευστού και κατασκευών, τη βιο-μιμητική, και τον έλεγχο πλωτών μέσων και κατασκευών, με μεγάλο πλήθος δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά και συνέδρια, και με σημαντικό αριθμό κατοχυρωμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η πρωτοπόρος εργασία του στη βιο-μιμητική (Robotic Tuna) παρουσιάστηκε ως το Highlight Paper του 1995 στο περιοδικό Scientific American, περιλήφθηκε στα Discover Magazine Awards for Technological Innovation (1998), παρουσιάστηκε στο Smithsonian Magazine (2000), ενώ το RoboTuna εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Museum of Science, London (από το 1998) και του MIT Museum. Η εργασία του σχετικά με την πρόωση της πέστροφας μέσα σε δίνες παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science (11-2003).

Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΜΠ τρεις φορές (1986, 1994-1995, 2007-2008), ενώ οργάνωσε ερευνητικές αποστολές ανεύρεσης αρχαίων ναυαγίων με ρομποτικά μέσα (AUV) με συμμετοχή του ΕΜΠ, του ΕΛΚΕΘΕ, της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του ΜΙΤ στη Νίσυρο (2001) και στα Κύθηρα (2004). Έχει τιμηθεί για το έργο του από ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς οργανισμούς και έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής και Προσκεκλημένος Ομιλητής σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Είναι μέλος της American Physical Society, της Society of Naval Architects and Marine Engineers (SNAME), της International Society of Offshore Mechanics and Polar Engineers και της American Society of Mechanical Engineers (ASME), ενώ έχει παράσχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου στη βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου