Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο εμφύλιος, οι λιτανείες και οι αστείρευτες εμπνεύσεις των μαθητών του Πειραματικού Σχολείου

Όμορφες και γλαφυρές αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια του στο ΠΣΠΑ, μοιράζεται σήμερα μαζί μας ο κ. Χρήστος Φατούρος, απόφοιτος του '48 (η φωτογραφία -από το αρχείο της ΕΡΤ- παρουσιάζει λιτανεία από τον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου. Στο φόντο το σχολείο μας).

Είμαστε στο 1947. Ο εμφύλιος σπαραγμός ευρίσκεται στην κρισιμότερη φάση του. Ξαφνικά στον κόσμο ξεχύθηκε μια ιστορία: πολλοί διατείνονταν ότι στα τζάμια σπιτιών, καταστημάτων, λεωφορείον σχηματιζόταν η εικόνα της Παναγίας. Και να σταυροκοπήματα, γονυκλισίες, κεριά και προσευχές. Μπροστά βέβαια πήγαιναν οι παπάδες και οι γρηούλες.

Εμείς στην τάξη αξιοποιήσαμε το περιστατικό. Διακόπταμε το μάθημα, ιδίως στου Νίκα, στου Δημόπουλου και στου Λεβαντή και προεξάρχοντος του Αργυρόπουλου και ομάδας πίσω από τα τζάμια της τάξεως και των διαδρόμων και αρχίζαμε τις ψαλμωδίες. Η πλάκα κράτησε αρκετό καιρό με τις ευλογίες του Πέτρου Πρωτονατάριου, του Κώστα Κοκκινιά και άλλων.... Ο Βερώνης ο καημένος τράβαγε τα μαλλιά του.....

Αλλά οι θρησκευτικές εκδηλώσεις δεν σταμάτησαν εδώ. Αργότερα στην τελευταία τάξη ήλθαν άλλες εμπνεύσεις: Πρωτοστατούντων του Κώστα Κοκκινιά και του Γιάννη Γαλανού είχαμε και άλλα θαύματα.....

Αφορμή έδωσε η εμφάνιση του Κοκκινιά, μία ημέρα, με επιδέσμους στο κεφάλι. Δεν είχε πονόδοντο ούτε ωτίτιδα. Απλούστατα είχε καλύψει ένα μικρόφωνο με το οποίο έγινε μεγάλη πλάκα, ακόμα και στο μάθημα των ελληνικών (νέων και αρχαίων) που κόντεψε να τρελάνει τον καημένο τον Αραπόπουλο (ή άλλως Αραβίδι).
Αυτό ήταν το ξεκίνημα διότι μετά ήλθε η ωραιότερη έμπνευση: Τοποθέτησαν μικρόφωνο (πομπό) πίσω από την εικόνα του Χριστού, επάνω στον τοίχο, και ο Χρήστος, ξαφνικά, μέσα στο μάθημα των αρχαίων, των θρησκευτικών, των γαλλικών, της φυσικής, άρχιζε να βήχει, να φτερνίζεται και να συζητά...., οπότε χάλαγε ο κόσμος μέσα στην τάξη. Ο σάλος κατήντησε μεγάλος και ο Βερώνης συνεκάλεσε τον Σύλλογο των καθηγητών. Κάπου εκεί σταμάτησε το κακό….

Μαθήματα κάναμε κατά καιρούς στο παράρτημα της Τσακάλωφ (πίσω από το ιερό του Αγ. Διονυσίου), στο υπόγειο του σπιτιού του Αραβαντινού (του Διονύση και του Θανάση), μέσα στον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου (με τη μοναχή Θεοδούλη) αλλά και σε σπίτι στα Πευκάκια του Αγ. Νικολάου.

Επιστάτες του σχολείου ο Τάσος και ο Στράτος, καθαρίστρια και επιστάτης στο παράρτημα της Τσακάλωφ η κυρία Ερωφύλη, καθηγήτρια γερμανικών η φράου Σταυροπούλου και καθηγήτρια ιταλικών η δεσποινίς Δούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου