Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Mνήμη καθηγητή Δημητρίου Σ. Γαλανού (απόφ. '45)

Εις μνήμην του προσφάτως αποβιώσαντος Ομότιμου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων Δημητρίου Σ. Γαλανού, αποφοίτου της τάξης του 1945 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδημοσιεύουμε από το «Εδώ Πανεπιστήμιο», τη μηνιαία έκδοση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκπαιδεύθηκε παιδιόθεν και το οποίο υπηρέτησε ο εκλειπών συμμαθητής μας, την παρακάτω αναφορά στον βίο και το σημαντικό για τη χώρα μας επιστημονικό του έργο, την «πολιτεία» του κατά το κοινώς λεγόμενο. Δίκην αποχαιρετισμού από τους παλαιοτέρους αλλά και για να αποτελέσει η διαδρομή και η προσφορά του παραδείγμα προς τους νεωτέρους...

Ο Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων Δημήτριος Σ. Γαλανός απεβίωσε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Αυγούστου 1927. Το 1951 πήρε πτυχίο Χημείας και τον Ιούνιο του 1954 διδακτορικό δίπλωμα Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών (Κλάδος Χημείας) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Μονάχου (Γερμανία) και Ιλλινόις (Η.Π.Α.). Το 1958 έγινε υφηγητής της Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο διάστημα Οκτωβρίου 1958-Οκτωβρίου 1959 εργάστηκε και πάλι στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις ως συνεργάτης-ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τα λιποειδή του λιναριού.

Από το 1959 άρχισε να εργάζεται ερευνητικά στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1963 ανέλαβε, ύστερα από ανάθεση της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας Τροφίμων. Η εντολή αυτή ανανεώθηκε δύο ακόμη φορές (το 1964 και το 1967), ενώ στις 12 Αυγούστου 1968 εξελέγη έκτακτος εντεταλμένος καθηγητής της Χημείας Τροφίμων. Τέλος, στις 19 Φεβρουαρίου 1970, η Φυσικομαθηματική Σχολή αποφάσισε ομόφωνα τον διορισμό του στη θέση του τακτικού καθηγητή της Χημείας Τροφίμων. Εκτός από το Τμήμα Χημείας, δίδαξε Χημεία Τροφίμων στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής και στη Σχολή Επισκεπτριών Αδελφών και Νοσοκόμων.

Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1991). Υπήρξε μέλος της Εφορίας της Πανεπιστημιακής Λέσχης από το 1970 και, στη διετία 1976-1978, πρόεδρός της.

Από το 1960 συμμετείχε σε διεθνείς έρευνες πάνω στη σχέση διατροφής και στεφανιαίων παθήσεων της καρδιάς. Καθοδήγησε εικοσιπέντε διδακτορικές διατριβές (και συνέβαλε στην εκπόνηση άλλων εννέα) και δημοσίευσε περισσότερες από πενήντα εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Έχει εκδώσει δυο διδακτικά βιβλία: «Θέματα Χημείας Τροφίμων» (πρώτη έκδοση 1969, δεύτερη έκδοση 1975, τρίτη έκδοση 1977) και «Εισαγωγή εις την εξέτασιν των Τροφίμων» με τον καθηγητή Ε. Κ. Βουδούρη (πρώτη έκδοση 1971, δεύτερη έκδοση 1975).

Υπήρξε πρόεδρος (1968-1974) της επιτροπής για την επεξεργασία του Κώδικα Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσεως, καθώς και τακτικό μέλος του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου του Κράτους (1964-1974) και του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους (1964-1981). Υπήρξε μέλος (1971-1976) και αντιπρόεδρος (1976-1979) του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Εργαστηρίου Ελέγχου Φαρμάκων, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (1992-1995) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποιήσεως (1978-1980).

Διετέλεσε μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών: Ενώσεως Ελλήνων Χημικών, Ελληνικής Βιολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Επιτροπής Απορρυπαντικών (ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος), Ελληνικής Εταιρείας διά την Μελέτην της Αθηροσκληρώσεως, Alpha Chi Sigma Fraternity, American Chemical Society, American Oil Chemists’ Society, New York Academy of Sciences, Syrian Academy of Sciences, International Society of Neurochemisry. Υπήρξε μέλος (1956-1961) της συντακτικής επιτροπής των «Χημικών Χρονικών», επισήμου οργάνου της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών.

Συνέβαλε στη διοργάνωση ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Πήρε μέρος σε διάφορες προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού σε θέματα της ειδικότητάς του. Ένα μέρος των προσπαθειών αυτών παρουσιάζεται στα βιβλία: «Τρόφιμα-παρουσίαση απλουστευμένη» (Εκδόσεις Παπαζήση, 1978), «Για να τρώμε σωστά-Υγιεινή Διατροφή» (Εκδόσεις Βασδέκη-πρώτη έκδοση 1982, δεύτερη έκδοση 1994), «Η Διατροφή και εμείς» (Εκδόσεις Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας-πρώτη έκδοση 1995, δεύτερη έκδοση 1997), «Η Διατροφή μας σήμερα» (Αθήνα 2001, που εξέδωσε «εις ανάμνησιν 8 δεκαετιών από την δημιουργίαν της Έδρας της Χημείας Τροφίμων εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών, της πρώτης εις Ελληνικόν Πανεπιστήμιον»).

Ο Δημήτριος Σ. Γαλανός υπήρξε ο πρώτος καθηγητής Χημείας Τροφίμων ο οποίος μελέτησε την επίδραση της διατροφής  στην αθηρογένεση και τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, συμμετείχε στην περίφημη παγκόσμια μελέτη γνωστή ως «Μελέτη των επτά χωρών» για την εύρεση πιθανής σχέσης μεταξύ διατροφής και διαφόρων ασθενειών και αφιέρωσε πολύ χρόνο για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε θέματα Υγιεινής Διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου