Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μνήμη Σπύρου Μαρκέτου (αποφ. '49)

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2012 έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος γιατρός Σπύρος Μαρκέτος, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Π.Σ.Π.Α. το 1949 (στη φωτογραφία κατά την τιμητική βράβευση του στην εκδήλωση των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΠΣΠΑ).

Ο Σπύρος Μαρκέτος (Αθήνα, 15.04.1931– 29.02.2012) ήταν Ιατρός παθολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επιστημονικός συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» επί σειρά ετών και συγγραφέας πλήθους βιβλίων και πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων και άρθρων.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα εκλεγόμενος τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό τού έργο θεωρείτε ιδιαιτέρως σημαντικό. Είναι ο επανιδρυτής της έδρας της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ιατροϊστορική έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και ανακαλύπτοντας και προωθώντας στο χώρο αυτό μια νέα γενιά ιατρών στην Ελλάδα.

Υπήρξε Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω (ΔΙΙΚ ) για σχεδόν μια δεκαετία όπου συνέδεσε το όνομα με αξιόλογες επιστημονικές εκδηλώσεις που κατέστησαν το Ίδρυμα παγκοσμίως γνωστό. Αποκορύφωμα των διαφόρων εκδηλώσεων που σχεδίασε και πραγματοποίησε, απετέλεσε η Ιατρική Ολυμπιάδα του 1996.

Το 1976 έπειτα από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών για τέσσερα χρόνια συνδέοντας το όνομα του με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νεφροπαθών και την ίδρυση δύο νέων ιατρικών σχολών στην Πάτρα και στα Ιωάννινα. Από το 1986 έως το 1989 υπήρξε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Για τη σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οράματος του απονεμήθηκε το 1994 στο Λουξεμβούργο το μέγα ευρωπαϊκό βραβείο (European Gold Medal of Merit). Είχε επίσης ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της Κύμης για την συμβολή του στην παγκόσμια προβολή του έργου του Γεωργίου Παπανικολάου, της Κω (γενέτειρας του Ιπποκράτη) και της Καλύμνου.

Επίσης, ήταν μέλος πολλών ξένων ακαδημιών μεταξύ των οποίων της Γένοβας, Ιταλίας (Accademia Lugure di Scienze e Lettere), της Πολωνίας κ.α.

Στον αδελφό του Ευάγγελο Μαρκέτο, επίσης απόφοιτο του Π.Σ.Π.Α. και στους οικείους του εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, ενώ το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφοίτων του Π.Σ.Π.Α κατέθεσε δωρεά στη μνήμη του στο «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου